Συχνές ερωτήσεις
Τι περιλαμβάνει η βιομηχανική επένδυση;
Η επένδυση αφορά στην ανάπτυξη «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων» στον Δήμο Τανάγρας, η οποία θα αποτελείται από:
- Μονάδα θερμικής επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου προς ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου
- Μονάδα επεξεργασίας της αλατώδους σκωρίας που θα προκύπτει από τη θερμική επεξεργασία των ξαφρισμάτων αλουμινίου προς περαιτέρω ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου και ανάκτηση του άλατος που αναλώθηκε στο προηγούμενο στάδιο της θερμικής επεξεργασίας προς επαναχρησιμοποίηση ως βιομηχανικό συλλίπασμα
- Μονάδα σταθεροποίησης αποβλήτων δυναμικότητας 20 τόνων/ώρα και μέγιστης ετήσιας δυναμικότητας ~5.000 τόνων/έτος
- Περιβαλλοντική υποδομή εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων συνολικής δυναμικότητας περίπου 500.000 m3.
Ποιο είναι το ύψος της επένδυσης;
Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Τι σημαίνει η έγκριση της επένδυσης από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) και η ένταξή της στις στρατηγικές επενδύσεις της χώρας;
- Το έργο γίνεται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Λεκάνης Απορροής Ασωπού (ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού), ενώ αποτέλεσε απαραίτητη προϋπόθεση έγκρισης της ΟΧΕ από την Ε.Ε. δεδομένου ότι δεν είναι εφικτή η Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής χωρίς μία τόσο θεμελιώδη υποδομή.
- Η επένδυση είναι σύμφωνη με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σε πλήρη συμμόρφωση και εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων.
- Η επένδυση περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ε.Ε. αποσκοπώντας στη διασφάλιση της ολιστικής προσέγγισης της Περιφέρειας για την Αστική, Κοινωνική, Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της ΛΑΠ Ασωπού.
- Με την υλοποίηση της επένδυσης, διακόπτεται η καταβολή προστίμου ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο είχε επιβληθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).
- Επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με ότι λέγεται αναφορικά με την επένδυση, η καταδίκη της χώρας μας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει παρόμοια υποδομή για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Επομένως ο σκοπός της υποδομής αυτής θα εξυπηρετήσει τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Εταιρεία έχει εξετάσει άλλες τοποθεσίες για την εγκατάσταση;
H Εταιρεία έχει εξετάσει μία σειρά από εναλλακτικές θέσεις οι οποίες αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο εύρεσης της ιδανικότερης θέσης αλλά υπό τον περιορισμό ότι η τοποθεσία οφείλει να είναι στη γειτνίαση της παραγωγής των βιομηχανικών αποβλήτων δεδομένου ότι:
- Η μεγαλύτερη βιομηχανική συγκέντρωση της χώρας βρίσκεται στον Δήμο Τανάγρας με εκατοντάδες βιομηχανίες οι οποίες όμως δεν έχουν μία ολοκληρωμένη, ασφαλή και ελεγχόμενη υποδομή όπου να μπορούν να διαθέσουν τα υπολείμματα των βιομηχανικών τους διεργασιών, και
- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι υπεύθυνη για το 49% των βιομηχανικών αποβλήτων της χώρας σύμφωνα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχέδιο Αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδας (ΠΕΣΔΑ).
Η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έγινε έπειτα από αναλυτική αξιολόγηση όλων των παραμέτρων που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν ή να επηρεαστούν από τη λειτουργία της εγκατάστασης.
Η εγγύτητα, η αυτάρκεια και η ανάγκη ενίσχυσης της βιωσιμότητας των βιομηχανικών παραγωγών, που συνδέεται άμεσα με την τήρηση των περιβαλλοντικών τους υποχρεώσεων και με τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, είναι οι λόγοι της επιλογής του Δήμου Τανάγρας για την εγκατάσταση της επένδυσης. Τα αποτελέσματα όμως της λειτουργίας της επένδυσης θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εξυγίανση και στην προστασία του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας στο βιοτικό επίπεδο των οικείων κοινοτήτων.
Πόσο κοντά είναι η εγκατάσταση στους οικισμούς της περιοχής;
H κοντινότερη κατοικημένη περιοχή βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 χλμ. σε ευθεία γραμμή. Η Λίμνη Υλίκη σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χλμ. ενώ η κοντινότερη ακτογραμμή σε απόσταση άνω των 8 χλμ.
Η περιοχή στην οποία θα κατασκευαστεί η εγκατάσταση, σύμφωνα με το πόρισμα του Δήμου, θα γίνει εκτός σχεδίου όπου δεν υπάρχει εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο άρα και εγκεκριμένες χρήσεις γης. Η λειτουργία της εγκατάστασης παραβιάζει την πολεοδομική νομοθεσία;
Όχι, διότι η περιοχή κατασκευής και λειτουργίας της εγκατάστασης είναι σύμφωνη με όσα προβλέπει η νομοθεσία. Έχει εξεταστεί λεπτομερώς η συμβατότητα του έργου με τις θεσμοθετημένες χωρικές και πολεοδομικές δεσμεύσεις της περιοχής και δεν προκύπτει μη συμβατότητα.
Επιπρόσθετα, έχει εξεταστεί πλήρως η νομιμότητα και εκδόθηκε η απαιτούμενη Βεβαίωση Χωροθέτησης για την εξεταζόμενη δραστηριότητα, σε σχέση με τις περιβαλλοντικές υποδομές με Α.Π. 1358/171822/24-08-2021 από τη Δ/νση περιβάλλοντος & Χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (ΑΔΑ: Ω83Ψ7ΛΗΡΦΗ).
Τέλος το έργο προτείνεται να χωροθετηθεί εντός των ορίων του Δήμου Τανάγρας και πιο συγκεκριμένα διοικητικά υπάγεται στη Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) Τανάγρας, για την οποία δεν υφίσταται εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.).
Το θεσμικό καθεστώς της ευρύτερης περιοχής καθορίζεται από την Απόφαση 105787/12588 (ΦΕΚ 607/ΑΑΠ/31.12.2010), με την οποία εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) [τέως] Δήμου Σχηματαρίου Νομού Βοιωτίας. Όπως έχει ήδη αναφερθεί η θέση του γηπέδου εγκατάστασης της προτεινόμενης επένδυσης βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή, για την οποία δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης (εκτός ΓΠΣ Σχηματαρίου), βάσει της σχετικής βεβαίωσης του Τμήματος Πολεοδομικού – Χωροταξικού Σχεδιασμού και Πολεοδομικών Εφαρμογών, της Διεύθυνσης Υπηρεσίας – Δόμησης του Δήμου Θηβαίων.
Η εγκατάσταση για την διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων είναι πολύ κοντά σε οικισμούς της περιοχής. Δεν θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον και η υγεία των πολιτών; Είναι νόμιμο η εγκατάσταση να τοποθετείται κοντά σε κατοικημένη περιοχή; Τι προβλέψεις έχουν ληφθεί για την ασφάλεια και την ανάπτυξη της περιοχής; Η εγκατάσταση θα γίνει μόλις 300μ από την περιαστική ζώνη του Σχηματαρίου και θα εγκλωβίσει το Σχηματάρι;
Το έργο πραγματοποιείται σε εκτός σχεδίου γήπεδο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,6km εκτός των ορίων του οικισμού του Σχηματαρίου, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και συνολικά 3km από τον πλησιέστερο οικισμό.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΓΠΣ Σχηματαρίου (ΦΕΚ 607/ΑΑΠ/31-12-2010), το έργο εντοπίζεται σε απόσταση 300m δυτικά της Ζώνης Π.3.1. «Περιαστική Ζώνη Ελέγχου Δόμησης – ΠΖ». της οποίας το όριο συμπίπτει στο σημείο αυτό και με το διοικητικό όριο της Δ.Ε. Σχηματαρίου (για την εδαφική περιφέρεια της οποία και έχει εγκριθεί ΓΠΣ). Η ανωτέρω ζώνη περιλαμβάνει περιοχές που βρίσκονται σε επαφή με τα όρια σχεδίου πόλεως ή των οικισμών και στοχεύει στη διαφύλαξη των αδόμητων εκτάσεων από την άναρχη δόμηση, την ανεξέλεγκτη αστικοποίηση και την οικιστική υποβάθμιση και στην εξισορρόπηση της αναλογίας μεταξύ οικιστικής και βιομηχανικής χρήσης.
Επομένως, σε αντίθεση με αυτό που λέγεται, η προβλεπόμενη περιαστική ζώνη ουδεμία σχέση έχει με την αστική επέκταση του οικισμού τα όρια του οποίου έχουν οριστεί και σε κάθε περίπτωση δεν προσεγγίζουν τα 300m από το όριο της ΟΕΔΒΑ. Καθορίζονται δύο ζώνες περιαστικής προστασίας με στοιχεία ΠΖ1 και ΠΖ2. Η προαναφερόμενη περιοχή αναφέρεται στην Ζώνη Π.3.1−1. Σχηματάρι − ΠΖ1, η οποία εκτείνεται ανατολικά και δυτικά του Σχηματαρίου και εφάπτεται με το υφιστάμενο όριο του σχεδίου πόλεως και τις νέες επεκτάσεις και εκτείνεται μεταξύ της εθνικής οδού και της σιδηροδρομικής γραμμής.
Τέλος, το έργο προτείνεται να χωροθετηθεί εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας (ΔΕ) Τανάγρας του Δήμου Τανάγρας. Συνεπώς δεν τίθεται κανένα θέμα ως προς την παρούσα και μελλοντική κατάσταση οικιστικής επιβίωσης της πόλης του Σχηματαρίου.
Αναφορικά με την υγεία των πολιτών, ουδεμία επιβάρυνση του περιβάλλοντος ή της δημόσιας υγείας θα επέλθει διότι η κατασκευή και η λειτουργία της εγκατάστασης θα γίνουν σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αξιοποιώντας όλες τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Η εγκατάσταση συνδυάζει την ελαχιστοποίηση της χρήσης φυσικών πόρων και την πλήρη αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων ή υποπροιόντων με την ελεγχόμενη διάθεση των βιομηχανικών υπολειμμάτων, προσφέροντας μία ολοκληρωμένη λύση που εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος.
Πως θα διασφαλίζεται η νομιμότητα λειτουργίας του έργου;
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η εγκατάσταση κατά τη λειτουργία της θα ελέγχεται από 5 διαφορετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την περιβαλλοντική της συμμόρφωση, δηλαδή:
(α) τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών για κάθε περίπτωση διενέργειας περιβαλλοντικής επιθεώρησης,
(β) την αδειοδοτούσα αρχή για τις προληπτικές επιθεωρήσεις, κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης,
(γ) τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
(δ) το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος,
(ε) τους Περιβαλλοντικούς Ελεγκτές.
Επιπλέον, η εταιρία μας στο πλαίσιο διαφάνειας και διασφάλισης της συνεχούς ενημέρωσης των πολιτών, έχει ήδη προσφέρει να χρηματοδοτήσει εξ΄ολοκλήρου το κόστος πρόσληψης από τον Δήμο ή και την Περιφέρεια εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου με εμπειρία σε παρόμοια έργα υποδομής ο οποίος θα επιλεγεί αποκλειστικά από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Η εταιρία μας προτείνει ο τεχνικός σύμβουλος να παρακολουθήσει το έργο σε όλη την πορεία του, δηλαδή για τις φάσεις σχεδιασμού, κατασκευής και φυσικά της λειτουργίας.
Θα υπάρχουν επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία και ειδικά σε μια περιοχή με υψηλή ιστορική επιβάρυνση;
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου βασίζεται στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές οι οποίες εξασφαλίζουν την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για μια πλήρως ελεγχόμενη εγκατάσταση που συμπεριλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επιπρόσθετα, η λειτουργία της εγκατάστασης θα φέρει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή αφού θα προσφέρει τελική και πλήρως ασφαλή λύση ως προς τη διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων τα οποία επί του παρόντος στην καλύτερη περίπτωση, αποθηκεύονται προσωρινά εντός των βιομηχανικών
εγκαταστάσεων.
Τι είδη βιομηχανικών αποβλήτων θα εναποτεθούν;
Θα πραγματοποιείται επιφανειακή οριστική εναπόθεση επί του εδάφους κατάλληλων βιομηχανικών αποβλήτων τα οποία παράγονται στην ευρύτερη περιοχή και τα οποία βάσει της απόφασης της ΕΕ προβλέπεται να διατεθούν με ασφαλή τρόπο στην ΠΥΕΒΑ. Παραδείγματα αποβλήτων που θα διατεθούν στα κύτταρα οριστικής εναπόθεσης αποτελούν σκόνες σακκόφιλτρων, ρυπασμένα χώματα από την αποκατάσταση της λεκάνης του Ασωπού, ιλύες από επεξεργασία υγρών αποβλήτων, μεταλλουργικές σκωρίες και λοιπά απόβλητα από μεταλλουργικές διεργασίες.
Ποια μέτρα θα λάβετε για την προστασία του περιβάλλοντος;
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιγράφει τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και ελαχιστοποίησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης και έχει λάβει υπόψη όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και όλες τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές. Ενδεικτικά, πρώτα απ’ όλα, οι χώροι οριστικής εναπόθεσης θα είναι πλήρως στεγανοποιημένοι προκειμένου να εξαλειφθεί οποιαδήποτε πιθανότητα διαφυγουσών εκπομπών. Τα στραγγίσματα επίσης των χώρων εναπόθεσης θα υφίστανται καθαρισμό προς επαναχρησιμοποίηση ενώ τυχόν περίσσεια θα διατίθενται σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση αντί κάποιου φυσικού αποδέκτη. Θα εγκατασταθούν συστήματα αποκονίωσης και καθαρισμού απαερίων για την κατακράτηση τυχόν σκόνης και άλλων αέριων εκπομπών. Θα εγκατασταθούν συστήματα πλύσης τροχών οχημάτων κατά την είσοδο και την έξοδο από την εγκατάσταση, καθώς και ελαιοδιαχωριστές.
Η εναπόθεση επί του εδάφους των βιομηχανικών αποβλήτων επηρεάζει τις αγροτικές δραστηριότητες της γύρω περιοχής; Μπορεί να μολύνει το έδαφος και τις καλλιέργειες σε κοντινή απόσταση; Αν όχι, γιατί;
Η εναπόθεση επί του κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου δεν επιφέρει οποιαδήποτε πιθανότητα ρύπανσης του υπεδάφους ή των υπόγειων υδάτων. Ο λόγος είναι ότι ο χώρος είναι απόλυτα στεγανός με πολλαπλά στρώματα στεγανότητας και επομένως ακόμα και στην ακραία περίπτωση διαρροής από το πρώτο στρώμα στεγάνωσης, υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης και επιδιόρθωσης πριν να υπάρχει χρόνος διάβρωσης των παρακάτω στρωμάτων.
Για ποιο λόγο αποφάσισε η εταιρεία να κάνει αυτή την επένδυση;
Η εταιρεία αποφάσισε να υλοποιήσει αυτήν την επένδυση για να καλύψει την ανάγκη δημιουργίας βιομηχανικών υποδομών επεξεργασίας και κυρίως οριστικής διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων σε μία τόσο μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών δραστηριοτήτων όπως είναι αυτή του Δήμου Τανάγρας.
Είναι μία στρατηγική υποδομή απαραίτητη για τον τόπο, μια υποδομή που πρέπει να συνοδεύει κάθε σύγχρονη βιομηχανική συγκέντρωση και ως εκ τούτου, αποτέλεσε βασική προϋπόθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΕΕ για την έγκριση της ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού.
Πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η κατασκευή;
Η κατασκευή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των λοιπών αδειοδοτήσεων εγκατάστασης και δόμησης και θα ολοκληρωθεί σε περίπου 9 με 12 μήνες.
Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;
Κατά το στάδιο της κατασκευής θα δημιουργηθούν 150 θέσεις εργασίας ενώ κατά το στάδιο της λειτουργίας θα δημιουργηθούν 50 θέσεις εργασίας.
Θα προσλάβετε ανθρώπους από τον Δήμο Τανάγρας;
Είναι πάγια πολιτική μας για τις ανάγκες μας σε ανθρώπινο δυναμικό να δίνουμε προτεραιότητα στις τοπικές κοινωνίες. Συνεπώς και σ’ αυτήν την περίπτωση, ο κόσμος που θα προσληφθεί θα είναι σχεδόν αποκλειστικά από την περιοχή.
Πως θα ηλεκτροδοτείται η ΟΕΔΒΑ;
Η ΟΕΔΒΑ θα ηλεκτροδοτείται από το δίκτυο υψηλής τάσης. Κατά τη σταδιακή αποκατάσταση των κυττάρων εναπόθεσης, μετά την πλήρωση αυτών, θα χρησιμοποιηθούν στην επικάλυψη, μαζί με την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία και τις τεχνικές απαιτήσεις στεγάνωση, φωτοβολταϊκά πάνελς για την παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας και μείωση συνολικά του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ΟΕΔΒΑ.
Υπάρχουν άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα;
Βάσει του ΕΣΔΑ, επί του παρόντος υπάρχουν δυο ακόμη παρόμοιες εγκαταστάσεις.
Σε προηγμένες βιομηχανικά χώρες, χρησιμοποιούνται οι ίδιες μέθοδοι επεξεργασίας / εναπόθεσης αποβλήτων;
Σε όλες τις προηγμένες βιομηχανικά χώρες, λειτουργούν παρόμοιες εγκαταστάσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε μεγαλύτερη κλίμακα εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό άλλωστε η επένδυση έχει στρατηγικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι αποτελεί μία υποδομή απαραίτητη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της μεταποιητική βιομηχανίας.
Ποια είναι η διάρκεια ζωής της επένδυσης;
Η διάρκεια υπολογίζεται σε 20-25 χρόνια.
Η συγκεκριμένη επένδυση υπηρετεί τους στόχους της κυκλικής οικονομίας;
Η επένδυση αποτελεί πρότυπο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και βιομηχανικής συμβίωσης καθώς απόβλητα βιομηχανικών διεργασιών ανακυκλώνονται ως πρώτες και βοηθητικές ύλες σε άλλες βιομηχανικές διεργασίες προς ανάκτηση πολύτιμων υλικών. Οι ίδιες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της επένδυσης μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται διαρκώς με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της χρήσης νέων, ορυκτών και φυσικών πόρων.
Ποια μέτρα θα λάβει η εταιρεία για την αποφυγή ατυχημάτων, διαρροών, πυρκαγιών;
Θα ληφθούν όλα τα απαιτούμενα και κατάλληλα μέτρα τεχνολογίας, ανίχνευσης, πυρανίχνευσης.
Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων; Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει την εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες;
Υπάρχει σαφές νομοθετικό, Ελληνικό και Ευρωπαϊκό, πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση και τη λειτουργία εγκαταστάσεων διαχείρισης, αξιοποίησης και εναπόθεσης, βιομηχανικών αποβλήτων. Η εγκατάστασή μας δεν είναι η πρώτη ή μοναδική τέτοια εγκατάσταση στην Ελλάδα, όπου βιομηχανικά απόβλητα υφίστανται επεξεργασία ή εναπόθεση επί του εδάφους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να δεχτούμε απόβλητα από το εξωτερικό.
Αν κάτοικοι ή επιχειρήσεις της περιοχής που συνορεύουν με την εγκατάσταση, ζητήσουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, τι θα κάνετε;
Είμαστε σύμμαχοι της τοπικής κοινωνίας στην προστασία του περιβάλλοντος και θα ακούσουμε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις και τις προτάσεις τους. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί στην επικοινωνία και στο διάλογο να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση είναι επιστημονικά και οικονομικά εφικτή. Όχι μόνο θα την ακούσουμε, αλλά και θα την αξιολογήσουμε. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση είναι λογική και θα βελτιώσει την εγκατάσταση και το περιβάλλον.
Το αστικό οδικό δίκτυο θα επιβαρυνθεί; Φορτηγά κ.λπ. θα διέρχονται από κατοικημένες περιοχές;
Το αστικό οδικό δίκτυο δεν θα επιβαρυνθεί. Δεν θα διέρχονται φορτηγά από κατοικημένες περιοχές διότι συνδέεται με την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας μέσω παράδρομου σε άμεση γειτνίαση.
Από που προέρχεται η χρηματοδότηση της επένδυσης;
Πρόκειται για μία επένδυση με 100% ιδιωτικούς πόρους της Εταιρείας.
Γιατί η μελέτη δεν περιλαμβάνει εκτενή ανάλυση για το είδος των αποβλήτων και των ρύπων που παράγονται για να εξαχθούν κατάλληλα συμπεράσματα;
H μελέτη προβλέπει ότι θα πραγματοποιείται επιφανειακή οριστική εναπόθεση επί του εδάφους βιομηχανικών αποβλήτων. Η καταλληλόλητα και το είδος των αποβλήτων ορίζονται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία στην οποία η Εταιρεία θα συμμορφωθεί απόλυτα. Παραδείγματα αποβλήτων που θα διατεθούν στα κύτταρα οριστικής εναπόθεσης αποτελούν σκόνες σακκόφιλτρων, ρυπασμένα χώματα από την αποκατάσταση της λεκάνης του Ασωπού, ιλύες από επεξεργασία υγρών αποβλήτων, μεταλλουργικές σκωρίες, κ.λπ.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην χλωρίδα της περιοχής; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της περιοχής;
Δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στη χλωρίδα ή στην αγροτική παραγωγή της περιοχής διότι η λειτουργία της εγκατάστασης δεν επιφέρει οποιαδήποτε πιθανότητα ρύπανσης του υπεδάφους ή των υπογείων υδάτων. Ο λόγος είναι ότι ο χώρος είναι απόλυτα στεγανός με πολλαπλά στρώματα στεγανότητας και επομένως ακόμα και στην ακραία περίπτωση διαρροής από το πρώτο στρώμα στεγάνωσης, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ανίχνευσης και πρόληψης οποιασδήποτε περιβαλλοντικής ζημίας.
Γιατί στην εγκατάσταση δεν συντελούνται αποκλειστικά και εξολοκλήρου εργασίες «ανάκτησης»; Γιατί υπάρχουν εργασίες εναπόθεσης των βιομηχανικών αποβλήτων «εντός ή επί του εδάφους»;
Σε όλες τις προηγμένες βιομηχανικά χώρες, λειτουργούν παρόμοιες εγκαταστάσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε μεγαλύτερη κλίμακα εδώ και δεκαετίες στις οποίες συντελούνται εργασίες «ανάκτησης» αλλά και «εναπόθεσης» των αποβλήτων. Γι’ αυτό άλλωστε η επένδυση έχει στρατηγικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι αποτελεί μία υποδομή απαραίτητη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία της μεταποιητικής βιομηχανίας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί πρότυπο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας και βιομηχανικής συμβίωσης καθώς απόβλητα βιομηχανικών διεργασιών ανακυκλώνονται ως πρώτες και βοηθητικές ύλες σε άλλες βιομηχανικές διεργασίες προς ανάκτηση πολύτιμων υλικών. Οι ίδιες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της επένδυσης μάλιστα αλληλοτροφοδοτούνται διαρκώς με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της χρήσης νέων φυσικών πόρων.
Υπάρχει θέμα στατικότητας της εγκατάστασης; Είναι θωρακισμένη απέναντι σε σεισμούς και ακραία καιρικά φαινόμενα;
Ολόκληρη η εγκατάσταση έχει μελετηθεί ώστε να αντέχει ακραία φαινόμενα, σεισμικές δονήσεις και γενικότερα τις έκτακτες ανάγκες τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο για τέτοιες εγκαταστάσεις.
Στην υποβληθείσα Μ.Π.Ε. εξετάζονται αφενός τα μέτρα αντιμετώπισης τυχόν έκτακτων καταστάσεων (§10.4.13-Προληπτικά μέτρα / Μέτρα αντιμετώπισης σε σχέση με την ευπάθεια του έργου από κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων ή καταστροφών) και αφετέρου το Σχέδιο αντιμετώπισης αυτών (§11.5 Σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων & άλλων περιστατικών).
Επιπρόσθετα, ειδική μέριμνα έχει δοθεί για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έντονες βροχοπτώσεις κατά πολύ μεγαλύτερες από το μέσο όρο της περιοχής.
Για την αντιπλημμυρική προστασία του έργου θα κατασκευαστεί δίκτυο τάφρων συλλογής ομβρίων. Το δίκτυο σχεδιάζεται ώστε να αποτρέπει τα όμβρια των εξωτερικών λεκανών απορροής από το να εισέλθουν στον κύριο χώρο των εγκαταστάσεων και να προσφέρει αντιπλημμυρική προστασία των επιμέρους κατασκευών και εγκαταστάσεων από τα επιφανειακά ύδατα.
Τι προβλέψεις έχουν ληφθεί για την περίπτωση ατυχήματος/αστοχίας στη λειτουργία της εγκατάστασης;
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του έργου βασίζεται στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές οι οποίες εξασφαλίζουν την πλήρη προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Επιπλέον και για την αντιμετώπιση τυχόν σπάνιων αστοχιών, έχει περιληφθεί στη μελέτη ένα εκτεταμένο σύστημα παρακολούθησης το οποίο θα ταυτοποιεί τυχόν αστοχίες άμεσα προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα διόρθωσης των αστοχιών αυτών.
Πρόκειται για εγκατάσταση πλήρως ελεγχόμενη, στην οποία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες θα είναι εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση στην περιοχή (επί του παρόντος βιομηχανικά απόβλητα αποθηκεύονται προσωρινά εντός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων χωρίς ιδιαίτερα μέτρα προστασίας).
Θα υπάρχει επιβάρυνση της περιοχής με σκόνη και αμμωνία από τη λειτουργία της εγκατάστασης;
Δεν θα υπάρχει έκλυση αμμωνίας. Αναφορικά με τις εκπομπές σκόνης κατά τη λειτουργία των εργασιών διάθεσης, αυτή θα είναι περιορισμένη και θα παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες, ενώ θα λαμβάνονται και όλα τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού της (διαβροχές, χαμηλή ταχύτητα κίνησης οχημάτων, συμπίεση). Επίσης η λειτουργία της ΠΥΕΒΑ θα γίνεται λίγες ώρες ημερησίως, ενώ οι εργασίες επικάλυψης ακόμη λιγότερες ώρες, επομένως οι αναμενόμενες εκπομπές σκόνης θα είναι παροδικές και περιορισμένες. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση των εκπομπών σκόνης στην περιοχή λόγω της λειτουργίας της ΠΥΕΒΑ θα είναι μηδαμινή σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση που επιβαρύνεται κυρίως από το εθνικό οδικό δίκτυο.
Πόσο συχνά θα γίνονται έλεγχοι για τις εκπομπές αεριών και τις υπόλοιπες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της περιοχής;
Οι μετρήσεις για τις εκπομπές αερίων θα πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση, όπως ορίζει ο νόμος. Επιπλέον προβλέπεται και η εγκατάσταση ενός εκτεταμένου συστήματος παρακολούθησης το οποίο θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τη λειτουργία της εγκατάστασης και θα ταυτοποιεί τυχόν αστοχίες άμεσα προκειμένου να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα διόρθωσης των αστοχιών αυτών.
Θα επιβαρύνει η εγκατάσταση τον υδροφόρο ορίζοντα και πόσο νερό θα χρησιμοποιεί;
Η εγκατάσταση δεν θα επιβαρύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, μιας και οι απαιτούμενες ποσότητες θα είναι περιορισμένες. Για την υδροδότηση της εγκατάστασης της ΟΕΔΒΑ, δηλ. την εξυπηρέτηση όλων των εγκαταστάσεων, θα κατασκευασθεί δεξαμενή ύδρευσης/άρδευσης ελάχιστης χωρητικότητας 200m3 για την κάλυψη των αναγκών, η οποία θα τροφοδοτείται από βυτίο σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Θα γίνονται δεκτά στην εγκατάσταση ιατρικά, πυρηνικά ή απόβλητα αμιάντου;
Η ΠΥΕΒΑ θα δέχεται διάφορους κωδικούς επικινδύνων και μη επικινδύνων αποβλήτων τα οποία θα πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/90439/1846/2021 (ΦΕΚ4514Β/30.9.2021) και την Απόφαση 33/2003/ΕΚ, σχετικά με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αποδοχής αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων. Τα απόβλητα θα γίνονται δεκτά μόνον εφόσον είναι συμβατά με την αξιολόγηση ασφάλειας της Εγκατάστασης.
Θα επιβαρύνει η εγκατάσταση την αισθητική της περιοχής;
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου προβλέπεται να τοποθετηθεί περιμετρικά του χώρου δενδροφύτευση, με υψίκορμα δένδρα, ούτως ώστε να λειτουργήσουν ως φυτοφράχτης και μέσο οπτικής απόκρυψης για όλους τους διερχόμενους.
Η περιοχή εγκατάστασης είναι κατάλληλη για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου; Στη ΜΠΕ γίνεται λόγος για εκτεταμένη διάβρωση της περιοχής.
Η εγκατάσταση έχει χωροθετηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο και έχει κριθεί κατάλληλη από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αναφορικά με τη διάβρωση, η περιοχή στην οποία εντοπίστηκε βρίσκεται σε σημείο απέναντι της Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας. Σε περίπτωση εκτεταμένης διάβρωσης, θα απειληθεί πρώτα ο κυριότερος οδικός άξονας της χώρας και οποιαδήποτε ενδεχόμενη κατάσταση θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί εκεί.