Το έργο

Πρόκειται για μία στρατηγική επένδυση ύψους 31,9 εκατ. ευρώ στον Δήμο Τανάγρας Βοιωτίας για την κατασκευή και λειτουργία υπερσύγχρονης υποδομής, για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Αξιοποίηση Βιομηχανικών Αποβλήτων σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και σε πλήρη συμμόρφωση και εναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων. Η επένδυση είναι εγκεκριμένη από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) λόγω του στρατηγικού χαρακτήρα που έχει για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης βιομηχανικής συγκέντρωσης της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος. Η επένδυση περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη πρόταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην ΕΕ αποσκοπώντας στη διασφάλιση της ολιστικής προσέγγισης της Περιφέρειας για την Αστική, Κοινωνική, Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της ΛΑΠ Ασωπού. Με την υλοποίηση της επένδυσης, διακόπτεται η καταβολή προστίμου περίπου 5 εκατ. ευρώ το χρόνο, το οποίο είχε επιβληθεί στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Πιο συγκεκριμένα, η επένδυση περιλαμβάνει:

  • Περιστροφικό Φούρνο επεξεργασίας ξαφρισμάτων αλουμινίου για την ανάκτηση μεταλλικού αλουμινίου και την ανακύκλωσή του ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία.
  • Εγκατάσταση επεξεργασίας αλατώδους σκωρίας προς ανάκτηση βιομηχανικού συλλιπάσματος (βοηθητική για τη Μεταλλουργία), μια βιομηχανική δραστηριότητα που για πρώτη φορά θα διεξάγεται στην Ελλάδα.
  • Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής Υποδομής Εναπόθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΠΥΕΒΑ).

Η επένδυση προσβλέπει στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των βιομηχανικών αποβλήτων της περιοχής καθώς και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος μέσω της ανάκτησης και ανακύκλωσης πολύτιμων φυσικών πόρων.

Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία ΕΛΒΙΟΚ M.Α.Ε., θυγατρική της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε., εταιρεία εξειδικευμένη σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων. Οι δυο εταιρείες διαθέτουν μακρά εμπειρία σε έργα αιχμής και έχουν ενσωματώσει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στην επιχειρηματική τους λειτουργία, συνεισφέροντας θετικά στην περιβαλλοντική, κοινωνική, και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η επένδυση γίνεται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης ΟΧΕ ΛΑΠ Ασωπού αφού αποτέλεσε απαραίτητη προϋπόθεση έγκρισής της από την ΕΕ δεδομένου ότι δεν είναι εφικτή η Περιβαλλοντική και Επιχειρηματική Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής χωρίς μία τόσο θεμελιώδη υποδομή όπως είναι η ΠΥΕΒΑ. Παράλληλα, ευθυγραμμίζεται με την εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) στο οποίο έχουν προσδιοριστεί οι απαραίτητες υποδομές για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο για την περίοδο 2020 – 2030.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2021 η ΔΕΣΕ ενέκρινε την ένταξη της πρότασης της ΕΛΒΙΟΚ για τη δημιουργία Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων στις στρατηγικές επενδύσεις, ταυτόχρονα με άλλες τρεις ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις στους τομείς της υγείας, του τουρισμού, των ΑΠΕ και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τόσο την επιστημονική και τεχνολογική  αρτιότητα της πρότασης όσο και το νευραλγικό της ρόλο στην περιβαλλοντική προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.